Home / Projects / Healthcare

Woodlands Health Campus

The Woodlands Health Campus (WHC) envisions person-centric and quality healthcare for the community of the future by integrating three components – a strong ecosystem for community care, green spaces for patient healing and SMART technology.

SAA’s design amalgamates new care models, technological innovation and medical planning into a single, seamless facility comprising of an integrated Acute and Community Hospital (ACH), Specialist Outpatient Clinics (SOC) and Long-Term Care Facility (LTC).

Master planning for Community Connection

The dedicated ambulance access was grouped with the emergency department and the ACH podium services above, such as diagnostic facilities, operating theatres and ICU. The acute and community wards were then placed above the podium for required adjacencies.

The ground level is vehicle-free for pedestrians-only in an “open campus” design, encouraging the community to walk in and enjoy the campus grounds.

The SOC was placed in close proximity to the bus-stops and MRT, encouraging use of public transport. Clinical and allied health specialties are clustered according to service lines so that patients with co-morbidity will be able to consult specialists, nurses and therapists within a single touchpoint.

The LTC is a dementia-friendly facility with a cluster-living environment that promotes the dignity of residents and encourages familia visitation. A child care centre is also integrated into the LTC.

The three blocks (ACH, SOC and LTC) are linked by bridges and share centralized resources such as underground car parking, a logistics hub and refuse disposal facilities where SMART technology automate dispensing and centralize records for easy access.

Green Spaces for Healing
WHC is Singapore’s first hospital with purpose-built parkland for patient healing, social interaction and staff well-being. The gardens will link up to the future park connector, while serving as a buffer against the busy Seletar Expressway.

Sustainable Design
The passive design features in the buildings, PV panels on the roof and greenery on the facade limit heat gain while encouraging wind flow through spaces. The open ground level spaces double up as rainwater collection channels for irrigation of the green spaces.

Read more

Client
Ministry of Health Holdings (MOHH)
Location
Singapore
Size
256, 170 sqm
No. of Beds
1, 800 Beds (Total)
Status
Completion in 2021

Key Leaders