Hangzhou, Zhejiang, China

Hangzhou Future Community Masterplan

Client

杭州之江城投集团 HangZhou ZhiJiang Urban Investment Group

Location

Hangzhou, Zhejiang, China

Size

454, 900 sqm

Status

Proposal

Smart City in Thailand

This Smart City is located along Thailand’s Eastern Economic Corridor. Its development is catalysed by the upcoming High-Speed Rail (HSR) that runs from North to South Thailand, bringing with it an accessible talent pool. At the same time, existing industrial estates together with agriculture and aquaculture exports give the city a strong economic base.

Deriving diversity from 2 Central Business Districts

The master plan is anchored around the double Central Business Districts (CBDs) of the Smart City – one located at the HSR station, and the other at the waterfront – with the intention of using their unique individual characteristics to create spatial diversity. The 2 CBDs are linked by a central green spine, with the cultural district on one side and the green technology district on the other.

Residential areas are planned around these districts, with waterfront areas developed as premium zones. Start-up industries and exhibition spaces are located between the HSR station and the existing district in the North. The Southeast region also contains the Agri-tech Innovative District and the Zero Energy Town.

A plug-in and plug-out city with layered streetscapes

All neighbourhoods are planned to be within a 10-minute walking radius from a metro station. The park connector network allows for quick travels between precincts by personal mobility devices or bicycles. Ferry and water taxi services that capitalise on existing river and canal networks also enhance last-mile connectivity. The elevated pedestrian network above road level creates a green, car-free street between buildings. Logistics and services networks are in underground tunnels for efficient back-of-house operations, saving the ground level to be allocated toward existing and new green-blue networks.

Buildings are planned with large podium floors to accommodate diverse programs to “plug in” and “plug out” and remain adaptable to the changing needs of the city. The tall building blocks are configured to be connected via elevated covered walkway networks and are joined together to create larger areas. This flexibility of arranging spaces will encourage community participation and collaboration, whether through planned events or spontaneous activities that permit visitors to join in or engage as they like, when they like.

© 2024 SAA Architects Pte Ltd. All rights reserved.